Verslag excursie naar Uitgeverij Overamstel 5 maart 2015

De schrijvers van de OSB-Breed cursus ‘Verhalen schrijven’ zijn dit jaar onder begeleiding van schrijfdocente Bettina Drion op excursie geweest naar uitgeverij Overamstel. Ze werden ontvangen door Ruth Visser van de pr afdeling, die hen iets vertelde over de uitgeverij en welke schrijvers zij uitgeven, zoals Carry Slee, Manon Sikkels, Meester Bart en Juultje van den Nieuwenhof.  Daarnaast legde ze uit wat er allemaal komt kijken bij het uitgeven van een boek, vanaf het moment dat een schrijver zijn manuscript opstuurt.

Er komen per maand soms wel honderd manuscripten binnen. Deze worden gelezen door bureauredacteuren. Zij kunnen vaak al na het lezen van een paar hoofdstukken beoordelen of het manuscript goed is of niet. Alleen de beste manuscripten – en dat zijn er maar een paar – worden uitgekozen. De schrijver krijgt een uitnodiging voor een gesprek met de redacteur. Hierin vertelt de redacteur wat hij goed vindt aan het verhaal en wat er nog verbeterd moet worden. Dan komt de volgende fase: de schrijver stuurt een tweede of zelfs derde versie in, die dan door de redacteur wordt beoordeeld. Pas als het verhaal tot tevredenheid van beiden is, gaat het naar de corrector of de eindredactie, die er de laatste foutjes uithaalt. Hierna gaat het manuscript naar de drukker. Die zorgt voor een persklare kopij, dit is een laatste drukproef. Hierin heeft de schrijver nog de laatste mogelijkheid om het verhaal door te lezen. En dan gaat het definitief naar de drukker. Twee weken later is het boek klaar.

De medewerkers van de pr afdeling zorgen ervoor dat het boek bekend wordt bij het publiek. Al een half jaar van tevoren maken zij een brochure, waarin zij het boek en andere boeken aankondigen. Deze sturen zij naar de boekhandels, zodat die weten dat het boek verschijnt en het boek in hun winkels kunnen leggen. Ook sturen ze de brochure naar de pers (kranten en tv-radio). Als het boek uitkomt verschijnt er een persbericht, dat ook weer naar alle media wordt verspreid. En als de schrijver geluk heeft, ligt zijn boek in de boekwinkel en wordt hij gevraagd voor interviews.

De leerlingen mochten van de uitgeverij allemaal een boek uitzoeken. Ze kozen Paniek van Lauren Oliver, Disconnect van Juultje van den Nieuwenhof, Een keukenmeidenroman van Kathryn Stockett, Kronieken van de onderwereld (1) van Cassandra Clare. Joel en Brainwash van Carry Slee. Meteen diezelfde avond begonnen ze met lezen.

Reacties van de leerlingen over het bezoek aan de uitgeverij:

‘Ik dacht dat een uitgeverij saai en oubollig was, maar het was juist heel kleurrijk en vrolijk. Elk kantoor had zijn eigen inrichting met hele mooie schilderijen aan de muur.’

‘Ik vond het bezoek heel leuk. Eigenlijk had ik verwacht dat er in een uitgeverij allemaal grote machines stonden om de boeken te drukken, maar dat was niet zo. Er stond wel een heel grote boekenkast, met wel duizenden boeken die door de uitgeverij worden gepubliceerd.’

‘Na de excursie gingen we naar MacDonalds. Dat was heel gezellig.’

‘Ik vond het heel leerzaam. De mevrouw legde heel goed uit hoe het gaat, van manuscript tot boek. Ik vond haar ook heel aardig. En het was heel leuk dat we allemaal een boek mochten uitzoeken en mee naar huis nemen.’

De cursus ‘Verhalen Schrijven’ wordt elk jaar bij OSB-Breed gegeven door schrijfster Bettina Drion. In de lessen legt ze uit hoe je de grote lijnen van een verhaal bedenkt en op welke manier je gebruik maakt van technieken als dialogen, cliffhangers en het verzinnen van een goede plot. Je schrijft je eigen verhaal dat aan het eind van de cursus wordt gepubliceerd in de OSB-Breed Verhalenbundel.

Zie ook: www.bettinadrion.nl