sportklas

De OSB is goed ingericht op sportieve leerlingen. We hebben niet voor niets het certificaat ‘Sportactieve school’.  We besteden extra tijd aan de begeleiding van onze topsporters en alle leerlingen kunnen hun hart ophalen in ons naschoolse sportprogramma Topscore. Geen wonder dat van het eerste elftal van Ajax drie jongens van deze school komen!

Echte fanatiekelingen op het vmbo-t kunnen ook tijdens schooluren hun vakkenpakket van extra sport voorzien.  Leerlingen uit de Sportklas krijgen in het derde en vierde leerjaar extra gym- en coachlessen als eindexamenvak. Dat maakt de doorstroom naar allerlei sportopleidingen veel gemakkelijker.

Een sportklas-leerling besteedt ongeveer twee uur per week meer aan gymlessen dan  andere leerlingen. Zij gaan dieper in op de stof, waardoor ze uiteindelijk zelf uitgebalanceerde trainingsschema’s kunnen opzetten, kunnen coachen, wedstrijden fluiten en natuurlijk bedreven zijn in allerlei vormen van atletiek, dans, turnen en allerlei spelen.

Leerlingen uit de Sportklas gaan ook tijdens hun opleiding al in de praktijk aan de slag: een sportdag organiseren of een lokale voetbalcompetitie fluiten, daar draaien zij hun hand niet meer voor om.  Leerlingen leren op deze manier leiding geven.  Heel handig voor later, ook in banen buiten de sport.

Keuzevak B.S.M
Op de OSB kun je in 4 HAVO voor het keuze vak Bewegen Sport en Maatschappij (BSM)kiezen.

Voor wie:
Voor de leerlingen die sportief zijn en interesse hebben in alles rond sport en bewegen. Voor leerlingen met een NG, EM of NT profiel.
Voor leerlingen die denken aan aansluiting op de volgende HBO opleidingen richting : gezondheidzorg; fysiotherapie, Mensendieck, verpleegkunde is het een prima keuze, maar ook als je richting onderwijs wil; Pabo, Alo. Denk ook aan uniform beroepen en studies op het gebied van toerisme en recreatie.
Elk jaar gaan er een aantal leerlingen van de OSB die BSM gedaan hebben naar de ALO en SM en O(sport Management en Ondernemen)

Tijd:
Naast de reguliere lessen bewegingsonderwijs krijgen de BSM leerlingen 2.5 uur per jaar extra. Van deze uren worden er 2 aan de praktijk lessen besteed en 1 uur (een half jaar )aan de theorie.

Wat:
In de theorie lessen is er aandacht voor bewegen en gezondheid(voeding, anatomie, trainingsleer)Bewegen en regelen en Bewegen en Maatschappij.
In de praktijklessen gaan om verdieping maar ook nieuwe sporten en bewegingsvormen die niet in het reguliere programma(b.v. kanoën, zwemmen) zijn opgenomen.
Er is bij BSM een prominente rol voor het onderdeel bewegen en regelen: leren organiseren en lesgeven , organisatie van onderbouw toernooien en het organiseren van een basisschool sportdag.
Voor alle studies en beroepen is de kennis en de vaardigheden die worden opgedaan bij het organiseren van grote waarde(zelfstandigheid, probleem oplossend denken, “teamwork”) dus ook als je een hele andere opleiding gaat doen dan hier boven genoemd.

Voor welke leerling:
Voor de leerling die actief, sociaal zijn en bewegen leuk vinden en makkelijk nieuwe dingen op het gebied van bewegen leren.
Je moet goed zelfstandig kunnen werken en initiatief durven nemen.
Je moet het werken in andere rollen als; lesgever, coach, organisator, observator zien zitten.
Je hoeft niet super goed te zijn in alle onderdelen van de reguliere gymlessen maar je moet wel gemotiveerd zijn om ook met moeilijke onderdelen aan de slag te gaan en jezelf te verbeteren en anderen daarbij te ondersteunen.

Meer informatie over de sportklas vind u op de LO2 Website.