kunstonderwijs

Op onze school is bijzonder veel aandacht voor de creatieve talenten van kinderen. We ruimen in ons lesprogramma extra tijd in voor creatieve vakken: iedere leerling in de onderbouw krijgt naast de gewone vakken ook drama, muziek en beeldende les. In de bovenbouw kunnen leerlingen er voor kiezen om deze kunstvakken naast hun verplichte vakken te volgen.

Op de OSB leeft het kunstonderwijs, en dat merk je aan de sfeer op school. Er lopen tijdens de lessen altijd wel leerlingen rond die iets aan het maken of oefenen zijn. Wat er bij beeldend gemaakt wordt laten we niet in de klaslokalen verstoffen, daar organiseren we heuse exposities voor. Wat er gespeeld en geleerd wordt bij drama en muziek, laten we aan de andere leerlingen, ouders en zo veel mogelijk andere mensen zien, in uitvoeringen en shows.

De creatieve vakken werken bij ons ook samen met de andere, ‘normale’ vakken. Een bijzonder project waar leerlingen altijd enthousiast over zijn is het jaarlijkse poëzieproject: kinderen maken een koffer bij techniek, kleden die mooi aan bij beeldend en schrijven bij Nederlands een gedicht voor in de koffer.

Bijzonder is bovendien dat onze leerlingen samenwerken met professionele kunstenaars en theatermakers in drama- en kunstprojecten. Leerlingen van de OSB doen onder andere mee aan het jaarlijkse jeugdproject van de Toneelgroep Amsterdam, waarbij ze elk jaar hun eigen versie van een stuk van de Toneelgroep maken en opvoeren. Een ander mooi project waar OSB leerlingen aan meededen is van het Nationaal Ballet, ‘Bijlmermeer Zwanenmeer’. De leerlingen van de OSB werkten twee dagen lang met professionele choreografen, een cameraman en dansers in verschillende workshops. Uiteindelijk maakten ze een filmpje dat tijdens de uitvoering van het Nationaal Ballet werd gebruikt.

Oud-leerlingen merken vaak dat ze door ons kunstonderwijs op een heel duidelijke manier een voorsprong op anderen hebben: zij kunnen met veel gemak en originaliteit presenteren.