decanennieuws vmbo

INFORMATIE VANUIT HET DECANAAT VMBO

VAN VMBO NAAR MBO

Je doet straks vmbo-examen. Je hoopt natuurlijk dat je een vmbo-diploma haalt. Maar een vmbo-diploma is niet genoeg om te gaan werken. Je moet eerst verder op het mbo. Met een mbo-diploma op zak, kun je aan het werk.

Om je te helpen bij het kiezen van een mbo-opleiding, krijg je hulp en begeleiding van je mentor. Je gaat allerlei activiteiten ondernemen om te kunnen kiezen, zoals het maken van een profielwerkstuk en je doet een beroepen- of interesse test. Daarnaast bezoek je verschillende bedrijven en opleidingen. In dit filmpje krijg je een indruk van zo’n bedrijfsbezoek. Hier gaat het om de kennismaking met een bedrijf in de groene sector, dat is een sector waar onze leerlingen vaak weinig van weten. Je gaat natuurlijk ook de open dagen bezoeken. Eén keer mag je een halve dag meelopen op de opleiding van je keuze.

Als het helemaal niet lukt, kun je terecht bij de decanen.

Wat moet je doen om op het mbo te komen?

1. Denk na over wat je wilt:

Log in op www.osb.dedecaan.net met je Magister wachtwoord en maak de opdrachten die voor je klaarstaan in Keuzeweb. Kijk ook op de websites van de scholen, doe een beroepentest, bezoek de open dagen.

2. Meld je aan vóór 1 maart bij minstens twee opleidingen!

inschrijven kan pas als je je diploma hebt, maar aanmelden kan NU al! Als je te lang wacht, zit de opleiding van jouw keuze misschien al vol. Je mag je op meer dan één opleiding aanmelden. Voor sommige scholen moet je een toelatingstoets doen, bij andere scholen heb je een VOG nodig (verklaring omtrent gedrag).

3. Houd in de gaten hoe je aanmelding loopt:

Binnen twee weken na je aanmelding, hoor je hoe het verder gaat: wanneer is je intakegesprek? Moet je een toelatingstoets doen? Welke papieren heb je nodig?
Heb je na twee weken nog niets gehoord? Bel dan de school waar je je hebt aangemeld en vraag wat er verder gebeurt. Is het niet duidelijk, ga dan naar je mentor of decaan.

Toelatingsrecht
Iedere student die zich aanmeldt voor een mbo-opleiding op niveau 2, 3 of 4 en die aan de juiste vooropleidingseisen en eventueel aanvullende eisen van de mbo-opleiding voldoet, krijgt het recht om toegelaten te worden tot de opleiding waarvoor hij/zij zich heeft aangemeld. Je moet je wel op tijd inschrijven en deelnemen aan verplichte intakeactiviteiten. Een mbo-opleiding kan een student alleen weigeren als er een beperkte opleidingscapaciteit is of in verband met het arbeidsmarktperspectief.

4. Ben je geplaatst?

Als je je vóór 1 maart hebt aangemeld, hoor je vóór 1 juni of je bent geplaatst. Je hoort dan ook wanneer je je diploma moet laten zien.

Als je op meer dan één opleiding bent toegelaten, moet je even laten weten welke opleiding je kiest. Bel ook netjes af als je de school niet kiest; dan kan iemand anders op jouw plek.

5. Als je niet geplaatst bent?

Dan gaat de mbo-school met je praten om te kijken of er een andere opleiding is waar je wel geplaatst kan worden. Zorg dat je je ergens anders aanmeldt vóór de zomervakantie! Als je niet meer weet wat je moet doen, ga dan naar je mentor of decaan.

6. Als je gezakt bent?

Laat dat weten aan de opleiding waar je aangemeld bent.

Overleg dan met je mentor wat je verder moet doen.

Mbo: welke niveaus zijn er?

Het mbo heeft vier niveaus:

Mbo-1: entree-opleiding duurt ½ – 1 jaar toelating: zonder diploma, je moet 16 zijn!

Mbo-2: basisberoepsopleiding duurt 2-3 jaar toelating: met diploma vmbo-bb of mbo-1

Mbo-3: vakopleiding duurt 2-3 jaar toelating: met diploma vmbo-kb of mbo-2

Mbo-4: middenkaderopleiding duurt 3-4 jaar toelating: met diploma vmbo-tl of mbo-3 of een overgangsbewijs van havo3 naar havo 4.

Met een diploma mbo-4 kun je naar het hbo (hoger beroepsonderwijs). Die opleiding moet wel bij je vorige opleiding aansluiten!

 

BOL of BBL? Naar school? Of leren werken?

De meeste mbo-opleidingen kun je volgen op twee manieren: BOL of BBL.

BOL: Beroeps Opleidende Leerweg
Ga je graag naar school? Dan kies je voor de BOL. Je gaat de hele week naar school en je loopt regelmatig stage.

BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg
Ga je liever meteen werken en wat minder naar school? Dan kies je voor de BBL. Je gaat aan het werk en ongeveer één dag per week naar school. Je moet eerst zelf een baan zoeken bij een erkend leerbedrijf. Je verdient dan een salaris en je krijgt geen studiefinanciering.

 

OPEN DAGEN

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk weten van de scholen die je wel wat lijken. Hoe doe je dat?

Op de website van de scholen kun je veel informatie vinden. Je kunt ook de open dagen bezoeken, samen met je ouders.

Klik hier voor het overzicht van de open dagen. Kijk altijd éérst even op de website voordat je de open dag bezoekt. Daar lees je de actuele informatie. Ook vind je daar het adres en de bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

www.rocva.nl
www.roctop.nl
www.novacollege.nl
www.ma-web.nl
www.wellantmbo.nl
www.hmcollege.nl