Aan het roer

Deze scholieren stonden vandaag aan het roer van een groot bedrijf

Ruim 400 basisschool- en vmbo-leerlingen verruilden op 23 januari de schoolbanken voor de stoel van de directeur van een grote organisatie. In het project Bazen van Morgen van non-profitorganisatie JINC mochten ze één dag optreden als directeur van bijvoorbeeld een bank, ziekenhuis of vervoersbedrijf. Van de OSB waren Varsha, Floor, Reham, Omar, Ahmed, Hans, Isa en Dani de gelukkigen.

Het NOS-journaal schrijft: Marco Lemmers, mede-eigenaar van Conscious Hotels in Amsterdam, is blij met de frisse blik van zijn collega voor een dag. De 16-jarige Dani Mohaboe hielp hem vandaag bij het proeven van lunchgerechten en het inspecteren van hotelkamers. “Hij is heel precies”, zegt Marco. “Eén stofje en je bent erbij. Mijn medewerkers waren onder de indruk van hoe kritisch hij was, en terecht.”
Dani zit in de derde klas van het vmbo en heeft een techniekprofiel gekozen. “Zonder deze dag was ik nooit in dit hotel terechtgekomen. Het is hier veel groter dan ik had verwacht. Ook werken er meer mensen dan ik dacht, die moest ik vandaag allemaal aansturen.”
Toen iemand te laat kwam voor een meeting, sprak Dani diegene erop aan, vertellen hij en Marco lachend. “Het is heel leuk om te zien hoe mijn collega’s op Dani reageren, vertelt Marco. “Ze nemen hem als baas serieus. Hij vindt het ook leuk. En wat ik zelf vooral interessant vind, is dat hij bij voorbaat nooit had nagedacht over werken in een hotel. Dan denk ik: waarom bereik ik jongeren als hij niet, terwijl ik goede mensen nodig heb? Daar wil ik iets aan doen.”

Reham, 16 jaar, neemt stokje over van Lilian, directeur-bestuurder

‘t Kabouterhuis doet vandaag mee aan het evenement ‘JINC Baas van Morgen’. 250 kinderen in Nederland nemen symbolisch een dag plaats op de stoel van een directeur, CEO, of burgemeester. Om te ervaren hoe het is om aan het roer te staan van een groot bedrijf, een organisatie of de gemeente.
Reham is onze baas van morgen. Na een werkontbijt waarbij ze van alles leerde over privacy, veiligheid (zowel fysiek als emotioneel), kindermishandeling en beroepsgeheim, loopt ze op locatie Zuid Oost mee op de groep Giraffe.
Reham is nu vier jaar in Nederland en van Syrische afkomst. In een jaar leerde ze Nederlands spreken en schrijven. “Ik vind de taal niet zo moeilijk. Arabisch is veel lastiger.” Ze zit in het derde jaar vmbo-t van de OSB, Open Schoolgemeenschap Bijlmermeer. We zijn onder de indruk van haar! Reham wil later graag in de zorg werken.
Het JINC- programma helpt kinderen tussen de 8 en 16 jaar aan een betere start op de arbeidsmarkt.